Kaarten in Q gis

Kies een forum om een nieuw onderwerp te starten.

Home Forums Overig Kaarten in Q gis

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #5861 Reageer
  Paul Mostert
  Gast

  Voor het maken van themakaarten vanuit GBI is het gebruik van Q-gis een handig hulpmiddel. Het programma is gratis te downloaden en te gebruiken. Van een shape bestand van een GBI selectie maak je snel een makkelijk te bewerken themakaart die onder andere als pdf bestand opgeslagen kan worden of afgedrukt.

  #5869 Reageer
  Frans Dolmans
  Gast

  Dat is inderdaad een goede tip. Maar ik vind het ook een beetje raar dat je moet uitwijken naar een alternatieve oplossing, terwijl GBI toch bedoeld is als HET programma voor gegevensbeheer.
  Het klinkt een beetje als: “Wij van WC-eend adviseren Glorix”
  Waarom zou je dan überhaupt nog GBI gebruiken?

  #5870 Reageer
  Wilma
  Gast

  GBI was/is beperkt met het afdrukken van kaarten. Daarnaast zijn sommige mensen handiger met Qgis als met GBI.
  Je kan inderdaad met shapes werken, maar dat is een “bevroren” situatie van dat moment. Beter is om een connectie te leggen met de database. (Een kopie) Wij maken vanuit het GBI een kopie naar de database voor de viewer. Deze laag kan je ook als referentie maken in Qgis. Dan heb je een laag waar, als er wat mis mee gaat, elke avond een nieuwe wordt gemaakt. Op die manier ben je actueel.
  Voor bestekstekeningen is het inderdaad beter om shapes te gebruiken, want die mogen niet geactualiseerd worden.

  #5910 Reageer
  Henk Pannekoek
  Deelnemer

  Voor het maken van tekeningen en tekeningreeksen maak ik altijd gebruik van de functie “data driven page” in Arcgis. (enigszins vergelijkbaar met de functie atlas in Qgis.
  Dit is een enorm krachtige functie. Hierbij is het mogelijk om op basis van een indexlayer een reeks tekeningen batchmatig te genereren als bv. pdf.

  Zelf heb ik een Fme workspace gemaakt die elke week automatisch een kopie van de belangrijke GBI tabellen wegschrijft als filegeodatabase, shape en naar de arcsde database op onze arcgis server.
  Ik heb het inmiddels voor elkaar dat er ook metadata wordt toegevoegd.

  Deze wekelijkse kopieën gebruik ik om tekeningen te maken en om analyses te doen met arcgis. Op deze manier heb ik altijd actuele GBI data in arcgis beschikbaar.
  De data op de arcgisserver gebruiken we om viewers te maken in arcgis online voor bv. op de website.

  Op deze manier zijn we instaat om de GBI data breed te ontsluiten en op een makelijke manier actuele tekeningen te produceren.

  Vriendelijke groet,
  Henk Pannekoek.

  #6241 Reageer
  Mark Huijs
  Gast

  Ik sluit mij aan bij Frans Dolmans. Dit is idd een gemis in GBI. Je kunt in GBI mooie selecties en filters toepassen maar de presentatie op kaart/pdf van de betreffende selecties is helaas niet hetgeen waar GBI in uitblinkt. Dit kan beter.

  Momenteel werken we ook in Qgis maar dit zou eigenlijk niet nodig moeten zijn..

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Kaarten in Q gis
Je informatie: