-
Ik ben van plan om een vlak dekkende straatnaamkaart te maken van Hengelo waar elk stuk openbare ruimte is benoemd, objectgericht. Het idee is om met deze kaartlaag m.b.v. FME voor elk element de straatnaam automatisch periodiek te laten genereren.
Wie o wie heeft ervaring met het maken van een straatnamenkaart?
Het lijkt mij goed/verstandig dit in overleg met de BAG te doen. De BAG bepaald namelijk hoe bepaalde openbare ruimte heten en waar de overgang is/zou moeten zijn.
Ik ben heel benieuwd naar het resultaat maar heb er (nog) geen ervaring mee.
Herold Heetebrij [Antea Group]Gast
Ik weet dat de GEO-afdeling van de gemeente Rheden een dekkende stratennamenkaart heeft gemaakt. Volgens mij idd op basis van de BAG en percelen gerelateerd aan een bepaalde straat.
De uitdaging is en blijft kruisingen: beheerobjecten zijn datatechnisch soms anders gerelateerd aan straten dan volgens de perceelgrenzen.
Zorg ervoor dat de organisatie weet wie dan uiteindelijk bronhouder van deze kaart is en dat wijzigingen dus in deze kaart gedaan worden.
Wel een zeer goed principe voor éénmalig inwinnen, meervoudig en uniform gebruik.
MaartjeGast
Wij hebben ook een vlakdekkende openbareruimte kaart, gemaakt door GEO vanuit de BGT/BAG. In de versie 6.2.5 gebruikten wij die om de straatnamen automatisch in te vullen middels een geografische koppeling. In 2018 zijn we overgegaan naar versie 6.3.4 (inmiddels 6.3.5) en werken deze geografsche koppelingen niet meer. Nu wordt er weer gewoon gekozen uit een keuzelijst. Ik ben er nog niet uit of dit de juiste manier is eigenlijk, want nu kunnen we weer makkelijker fouten in sluipen.
We liepen wel tegen enkele problemen aan, omdat niet alle beheerobjecten goed overweg konden met de straatnamankaart. Bijv, als er een groenstrook ligt tussen 2 wegen, wordt het straatnamenvlak aan 1 weg gekoppeld. Maar de lichtmasten staan langs beide wegen en moeten dus ook ieder aan hun eigen straat gekoppeld kunnen worden. Ook het updaten was een tijdrovend klusje bij ons.
Joris Jan de VriesGast
In de gemeente Haarlen is recentelijk gewerkt aan de Kernregistratie “openbare ruimte label”. Hierbij is een vlakdekkende dataset opgebouwd van alle openbare ruimte labels.
Bron voor de opbouw is het vigerende analoge Massabesluit straatnamen en de in de BAG opgenomen besluiten Naamgeving.
Doel van de kernregistratie is uiteindelijk volledige integratie in de BAG. Het BAG-model is hierop toegerust. (Ditzelfde geldt ook voor de afbakening van de wijk-en buurtindeling).
Na integratie kan de toekomstige afbakening en naamgeving worden opgenomen op de plantopo laag. Dit gerelateerd aan de WABO-processen.
Mark HuijsGast
Wij zijn er weer vanaf gestapt aangezien het in de praktijk toch niet zo handig bleek te zijn. Denk dan ,zoals al bovenstaand benoemd, aan wegvakken, groenstroken, etc welke in 2 of meerdere vlakken gelegen zijn, vaak niet de juiste (gewenste) straatnaam meekrijgen.
Ook bij het inprikken van bomen op kruispunten kan dit ongewenste situaties opleveren.
Groet Mark Huijs
Gegevensbeheerder Beheerssysteem Infrastructuur