Bevindingen expertgroep ‘Verbinden’

Afgelopen periode heeft de expertgroep een aantal overleggen gehad over het thema ‘Verbinden’. Er zijn ervaringen met elkaar gedeeld over het ontsluiten van gegevens, hoe het interne proces is gegaan en waar ze nog behoefte aan hebben. 

De belangrijkste bevindingen en maatregelen:

– Er zijn nog best wel veel vragen rondom verbindingen. Inhoudelijke vragen, maar ook over het proces. Maatregel: Binnenkort komt er op de website van de GVAG een vraag en antwoord artikel over verbindingen. Heb jij ook een vraag? Stel deze alvast in het forum, dan nemen we deze mee in het artikel.

– Er is behoefte om ook kennis te delen met gemeenten onderling. Maatregel: Begin december organiseren we een GVAG dag, waarbij we dit meenemen in het programma

– Behoefte vanuit de expertgroep is om de database van GBI z.s.m. te ontsluiten. Maatregel: Antea Group werkt op dit moment een casus hiervoor uit. 

Gemeenten ontwikkelen soms ook zelf verbindingen , maar hoe kunnen die (met een veilig proces) gebruikt worden door andere gemeenten? Maatregel: Antea Group gaat samen met gemeente Apeldoorn een testcase uitwerken.

Tips van de expertgroep

  1. Ga als gemeente mee in de visie Common Ground! Als je niet meegaat met deze visie, dan schakel je jezelf als gemeente uit. Andere partijen (aannemers) gaan namelijk ondertussen hier wel mee verder. 
  2. Wees concreet met je uitvraag! Als je gegevens wilt uitwisselen met andere partijen, geef duidelijk aan wat de standaard is.
  3. Pas je werkwijze aan! Je hebt niet alleen een technische oplossing nodig om een verbinding te maken, maar je dient de werkwijze ook te verbinden voor een succesvolle koppeling.
  4. Begin op tijd! Bij sommige verbindingen heb je veel verschillende collega’s/partijen nodig. Dit proces kan daardoor lang duren, dus houd hier rekening mee in je planning.
  5. Reserveer tijd in je agenda! Wees er van bewust dat je ook beperkingen tegenkomt en tijd nodig hebt om hierop te acteren.