Ik ga niet over 1 nacht ijs

Van sportjournalist tot voorzitter van de GVAG Arco Hofland heeft inmiddels al een flinke loopbaan in de wondere wereld van het openbaar bestuur. Van de Raad van State tot het Ministerie van Justitie, maar de laatste 15 jaar vooral bij gemeenten. Gemeenteraad, wethouder, Dalfsen, Zwartewaterland. En, sinds 2010 is hij de burgervader van het mooie Rijssen-Holten. Arco Hofland zette onlangs alle seinen op groen voor het voorzitterschap van de GVAG. ‘In mijn studententijd was ik sportjournalist. Daar heb ik geleerd kritische vragen te stellen. Uiteindelijk vond ik het toch wel tijd om een echte baan te zoeken, maar ik pluk er nog steeds de vruchten van. En ook de sport volg ik nog. Ik ben Ajax fan en zit af en toe op de tribune bij Heracles.’

‘Mijn hele familie komt uit het bedrijfsleven. Ik ben dus wel een beetje het zwarte schaap thuis’, lacht Arco: ‘Gelukkig ben ik wel zakelijk ingesteld. En, in het verleden ben ik portefeuillehouder geweest van automatisering. Ik ben dus niet helemaal blanco als het gaat om software en ICT.’

Arco zit momenteel in het hoofdbestuur van VNG. ‘Ik ben landelijk actief, dus ik weet ook wat er bij verschillende gemeenten speelt. Ik weet ook dat de focus van bestuurders niet echt bij beheersoftware ligt. Maar de aandacht komt er wel steeds meer door wat we zien op datagebied. Hackers, datalekken. Zodra de risico’s toenemen, verleggen bestuurders hun focus en komt er binnen organisaties aandacht voor. Daarnaast is software over het algemeen een grote uitgavenpost. De samenleving stelt terecht vragen over efficiënte besteding van gemeentelijke middelen. Gelukkig zorgen we er samen voor dat GBI een goede investering blijft . Ik vind het mooi om te ontdekken dat zoveel betrokken gemeenten zich verenigen voor een beter product en hier de nodige tijd in investeren.’

Arco wil graag een bijdrage leveren om de gebruikersvereniging weer verder te brengen. ‘De GVAG opereert op een interessante scheidslijn. We hebben de gebruikers, de leverancier, de ontwikkeling en de bouw. Maar ook de doelen die de gemeente beoogt binnen het vakgebied van beheer en data. Ook de VNG is bezig met het inrichten van de toekomst, want de Omgevingswet heeft veel impact, ook op de GVAG en GBI. Wat die impact is dat zal veelal nog gaan blijken. Ik vind dit een zeer interessante fase.’

Hoe krijgen we managers mee? ‘Bestuurders en managers hoeven niet alle informatie. Alleen de informatie die zij op dat moment nodig hebben om een goed onderbouwd besluit te nemen, of om een bepaald inzicht te krijgen, is nodig. Daar weet ik als burgemeester alles van. Er zit dus een bepaalde gelaagdheid in. En iedere manager, bestuurder en organisatie moet bij zichzelf te rade gaan welke informatie hij of zij nodig heeft . De structuur van die informatie is dan belangrijk, om het juiste er snel en efficiënt uit te kunnen halen. Wij kunnen zorgen voor die informatie, en dat vooral ook stimuleren. Ik zie workshops voor me, bijvoorbeeld voor een Raad van Commissarissen.’


Wat kunnen we verwachten? ‘Ik denk toch wel dat ik humor heb en plezierig in de omgang ben. Ik hoop dat anderen dat met mij vinden. Ik draag graag een boodschap uit en zet mij ook in om die boodschap te verwezenlijken. Zo ben ik het ‘gezicht’ voor de campagne Bring Back The Youth (#BBTY), maar niemand wist dat ik dat was. De doelstelling van deze campagne was om jongeren na hun studie terug te laten keren naar hun gemeente.‘ Arco ziet de GVAG als een goed onderhouden rijdende trein. ‘De vereniging heeft inmiddels een duidelijke structuur en verdeling. Ik verdiep mij op dit moment in hoe bepaalde zaken lopen en werken.’