Beheerbijeenkomst: Hardgaan met beheer!

Beheer openbare ruimte is volop in beweging. En het gaat hard! Die snelheid hebben we op 3 oktober jl. met elkaar gedeeld, tijdens een boeiend programma én op een bijzondere locatie! Arco Hofland, de nieuwe voorzitter van de GVAG, trapte na de lunch de beheerbijeenkomst in Walibi Holland af. Hij stelde zich kort voor aan de verschillende GVAG leden in de zaal.


Erik Duisterwinkel van Antea Group was de eerste spreker van de middag. Hij inspireerde de deelnemers door te laten zien hoe je drones kunt inzetten bij het beheer van de openbare ruimte. Dit is geen toekomstplaatje, het kan nu al! Een van de voorbeelden die Erik toonde is dat je met drones de kwaliteit van kademuren meet.

Mascha van Till, directeur Walibi Holland, vertelde met passie en humor over wat er allemaal komt kijken bij het beheren van een attractiepark, waarbij het aantal bezoekers kan variëren van 2.500 tot 22.500 per dag. Walibi Holland staat internationaal bekend om haar achtbanen. Veiligheid staat hier dan ook op nummer 1 en dit wordt geborgd door vele technische keuringen, processen en roosters voor de medewerkers. Daarnaast zetten ze continu interventies in om risico’s te verkleinen die door guest behavior ontstaan. Dit loopt uiteen van noodknoppen om attracties te sluiten wanneer bezoekers zich niet aan de regels van een attractie houden en extra camera’s om gevaarlijke situaties te signaleren, tot geluidsinstallaties om bezoekers te waarschuwen en het analyseren van gedrag van doelgroepen. Tijdens een rondleiding hebben we achter de schermen mogen kijken bij de opbouw van Halloween Fright Nights.

Na de pauze heeft Marc de Jong van Antea Group laten zien hoe hard beheer eigenlijk gaat. Max Verstappen en de Formule 1 zijn volgens Marc een inspiratiebron om van te leren: een goede auto, chassis en motor als basis voor beheer waarbij de levensduur en een pitstop op het juiste moment van belang zijn.

De middag werd afgesloten door spreker Kevin Weijers. Hij vertelde over zijn experiment ‘de wereld rond’ met als belangrijkste boodschap dat je kunt spelen met perceptie en dat je soms moet experimenteren om te ontdekken. De GVAG leden zijn door Kevin uitgedaagd om mee te doen aan een experiment om 21 dagen niet te klagen!

Nadien was er tijdens een informele borrelgelegenheid om na te praten en ervaringen te delen. Presentaties van deze middag staan op het forum van de GVAG.