Liefde voor kunstwerken

Liefde voor kunstwerken, dat hebben ze zeker! De groep kunstwerkbeheerders, die op Valentijnsdag de vakbijeenkomst kunstwerken in Almere hebben bezocht.

De discipline kunstwerken heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt in GBI. Daarom een  mooi moment om samen kennis te delen. Ruim 20 beheerders hebben interessante discussies gevoerd, best practices gedeeld en vragen aan elkaar gesteld over kunstwerken in GBI. Een aantal gemeenten moet nog starten met kunstwerken in GBI. Bij hen stond de vraag ‘hoe doen anderen het?’ centraal. Er waren ook gemeenten aanwezig die al een aantal stappen verder zijn. Zij zijn nu aan het experimenteren met prioriteren op basis van Asset Management.

Pieter Wiersma, functioneel beheerder van Súdwest-Fryslân, heeft een presentatie gegeven over inspecties. In 2014 al heeft de gemeente alle informatie over kunstwerken verzameld en inventarisaties uitgevoerd. Deze gegevens zijn vastgelegd in GBI.

Vanaf 2018 zijn alle kunstwerken geïnspecteerd met GeoVisia Field. Hier kwam een onderhoudsplanning uit van meer dan 8 miljoen euro. Omdat dit budget niet beschikbaar was, heeft Pieter een prioritering gemaakt door cijfers toe te kennen in het paspoort voor economisch belang en beeldkwaliteit. Door te prioritering, maatregelen te verschuiven en te  filteren is er een onderhoudsplanning vastgesteld die wel binnen het beschikbare budget past. De gemeente Súdwest-Fryslân werkt daarnaast met integrale planningen en heeft een start gemaakt met Asset Management. Lees hier meer over op het forum van de GVAG.

David van Breden en Erik Deuring, adviseurs van Antea Group, hebben uitgelegd dat je vooraf aan een onderhoudsplanning kunstwerken kunt kiezen uit NEN 2767 conditiescores en een AG standaard. Aan deze conditiescores kun je vervolgens RAMS scores toevoegen om bijvoorbeeld bepaalde veiligheidsaspecten en beleidskeuzes zwaarder te laten wegen in je planning. Daarnaast heeft David laten zien dat er in de lijstoverzichten en/of op kaart verschillende analyses mogelijk zijn. En zo lang je de juiste data hebt, zijn bijna alle analyses mogelijk.

De presentaties van de vakbijeenkomst staan op het forum van de GVAG. Wil je ook deelnemen aan één van de vakbijeenkomsten, volg dan de website van de GVAG en meld je tijdig aan.