Vakbroederbijeenkomst riolering december 2016

Op donderdag 1 december is voor de tweede keer de vakbroederbijeenkomst Riolering gehouden. Na gemeente de Fryske Marren was nu gemeente Apeldoorn gastheer voor de bijeenkomst met ruim 30 aanwezigen.

Opening

Het delen van kennis met vakgenoten en het stimuleren en verbeteren van GBI is het doel van de bijeenkomst. Want als je elkaar kent, is het makkelijker om elkaar te vinden, zo opende Bé de Winter de bijeenkomst. Op het programma stonden twee presentaties van gemeenten die een mooie toepassing op het gebied GBI en riolering wilden delen.

Apeldoorn

Als gastheer beet gemeente Apeldoorn het spits af. Rioolbeheerder Wil de Ridder nam iedereen mee in het dagelijks beheer van 800 km vrijvervalriolering. Samen met Pieter Ausema liet hij zien hoe de beheervragen beantwoord worden middels GBI en hoe de financiële projectadministratie gekoppeld is aan de projecten binnen GBI. Zoals grip op de financiën, een optimale integrale aanpak en de (eerlijke) verdeling van de kosten over de betreffende disciplines. Live kregen de deelnemers diverse GBI rapportages te zien!

Doordat de vastgestelde planningen gedeeld worden met een WebGIS applicatie heeft iedereen bij de gemeente Apeldoorn inzicht; van de beleidsmedewerkers tot de wijkregisseur!

Roosendaal

Niels Heijboer van de gemeente Roosendaal heeft het voor elkaar gekregen om alle rioleringsprocessen in één stroomschema te vatten voor zijn gemeente. Hiermee kan hij de kwaliteitsdoelen uit het GRP behalen. Het kloppend hart van het proces is GBI; hierin staat alle info en wordt alle info teruggebracht: maatregeladvies, uitgevoerd onderhoud, vervangingen etc. Het vastleggen van alle beslissingen binnen het proces gebeurt in GBI.

Rioned

Tijdens de bijeenkomst werd de verbinding gelegd met Rioned. Eric Oosterom projectmanager van Rioned lichtte de noodzaak van het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW) toe: ‘Iedereen spreekt dezelfde taal’ en ‘Gebruik van de data door meerdere gebruikers vanuit 1 bron.

De oproep van Eric is om bij rioolinspecties te werken met het huidige ribx formaat. Ter info: alle objecten GWSW zijn te raadplegen op https://data.gwsw.nl

Resumé

Het doel van de bijeenkomst is behaald. Vakgenoten met dezelfde vraagstukken hebben elkaar getroffen en kennis gedeeld. De deelnemers willen dit soort bijeenkomsten dan ook graag voortzetten in het nieuwe jaar. Door de GVAG wordt dit nog geëvalueerd om de invulling van vakbroederbijeenkomsten in 2017 te bepalen.

Met de complimenten aan gemeente Apeldoorn en de gastsprekers. De dag was goed gefaciliteerd.

 

Presentaties

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de presentaties, deze zijn hieronder te downloaden.

presentatie rioolbeheer gemeente Apeldoorn

Presentatie GVAG rioleringsbeheerprocessen